Přehled Devíti kmenů království Deabart

Následuje krátký přehled Devíti kmenů se základními informacemi o nich.

Ai Gellach:

Sídlí na jižním pobřeží, v okolí ústí řeky Deab, kde stojí i jejich hlavní město Urellach. Odvozují svůj původ od Nersena Rudého, přemožitele krakatice Irgach, která vycházela z moře a pustošila pobřeží. Jejich barvy jsou červená a zlatá. Kmen Ai Gellach jsou společně s Ai Laga nejlepší námořníci. Živí se převážně obchodem a rybolovem. Muži si nechávají vlasy po bradu a hladce se holí. Ženy obvykle nosí vlasy v jednom copu. Při slavnostech si ženy pletou cop, obkružující hlavu ve stylu koruny, muži si nechávají vlasy rozpuštěné, ale s oblibou nosí ozdobné čelenky.

 Ai Maille:

Sídlí na pláních kolem řeky Raghan a největším sídlem jejich kmene je Cearta. Prohlašují se za potomky Macraita, který pobil hřebce, kteří se živili lidským masem. Jejich barvou je modrá a bílá. Ai Maille jsou do značné míry chovatelé koní a skotu, ale jsou i jedním z kmenů s největší produkcí obilí a lnu. Jejich oblíbenou ozdobou jsou náramky, nošené zejména nad loktem. U mužů je zvykem vyholovat si strany hlavy a zbytek vlasů nechávat do délky přibližně 10 cm, při slavnostech pak na vyholené boky hlavy malují různé vzory. Ženy si vlasy svazují do uzlů a často používají síťky. 

Ai Laga:

Sídlí na pobřeží v okolí jejich města Corlagu a podél řeky Corlag až téměř k podhůří. Odvozují původ od Ylmana Mladšího, který porazil mořského hada. Jejich barva je zelená a modrá. Ai Laga jsou námořníci, obchodníci a rybáři. Kmen občas pořádá velrybářské výpravy, zejména na jaře a na podzim, kdy velryby migrují. V Corlagu také sídlí nejlepší stavitelé lodí v celém království. Členy tohoto kmene lze snadno poznat podle vzorů vytetovaných pod očima či přes nos, které získávají o letním slunovratu, kdy jsou přijati mezi dospělé.

 Ai Devana:

Sídlí na východním okraji hor a v podhůří v okolí Devany, kde sídlí i jejich knížata. Odvozují svůj původ od Fínala, přemožitele obrovského orla. Jejich barvou je bílá a zelená. Na území Ai Devana se nachází stříbro a měď, které jsou hlavním zdrojem bohatství tohoto kmene. Tento kmen je známý tím, že si s oblibou barví vlasy – ať už celou kštici, či jen některé prameny.

Ai Vate:

Nejmenší kmen, žijící v srdci hor. Jejich knížecí sídlo, Abail, je ze všech knížecích sídel nejmenší. Jejich předkem je údajně Sanmagon, který dokázal zbavit svůj lid oživlých stromů, které vtahovaly lidi do svých dutin. Jejich barvami jsou červená a černá. Sídlí na zlatonosné řece Lonrag a rýžují zlato. Muži nosí krátké vousy a vlasy si stahují do ohonu. Ženy nosí vlasy ostříhané přibližně po ramena, i kratší. Na slavnostech se ženy Ai Vate poznají podle výrazného tmavého líčení kolem očí. 

Ai Baidír:

Kmen ze západní strany hor a podhůří kolem řeky Tava-Drin, jejich hlavním městem je Lanber. Jejich předkem byl prý Uryan Kovář, přemožitel hejna krkavců, kteří lákali lidi do propastí napodobováním dětského pláče. Barvy jsou černá a zlatá. Na území kmene Ai Baidír je hlavním zdrojem příjmů železná ruda a hutě. Díky tomu jsou výrobky kovářů tohoto kmene ceněny po celém Deabartu, i za hranicemi. Muži si pěstují kníry a krátké vlasy, které si někdy na slavnosti tuží, aby jim odstávaly do špiček. Ženy na slavnosti nosí vlasy rozpuštěné, nanejvýš stažené čelenkou, pro běžný den volí praktičtější účes, který se ale řídí spíš osobním vkusem než kmenovou tradicí.

 Ai Medbe Lígh:

Sídlí na pláních v okolí Canolláru a dolního toku řeky Tava-Drin. Slavným prapředkem byl Alra Dias, který pobil smečku vlků Erchan, velkých jako koně. Barvy jsou modrá a zlatá. Ai Medbe Lígh jsou převážně pěstitelé obilí a dalších plodin. Na území tohoto kmene se nacházejí hned dva dírneny (viz Náboženství a magie), což je víc než kdekoliv jinde (ostatní kmeny mají jeden nebo žádný). Muži si podobně jako Ai Gellach nechávají vlasy cca po bradu a hladce se holí, na slavnosti se vlasy na spáncích splétají do tenkých copánků, sepnutých na temeni. Ženy obvykle nosí vlasy v jednom copu, na slavnosti pletou stočený drdol, sepnutý na temeni jednou sponou.

 Ai Hear:

Sídlí v mokřinách kolem řeky Ollmor, na hranici s královstvím Ollien. Sídlem jejich knížat je město Dwyr v deltě řeky. Město je pojmenováno podle jeho zakladatele Dwyra Vysokého, který se zbavil salamandra s jedovatým dechem. Barvami jsou červená a zelená. Země Ai Hear je poměrně hodně bažinatá, ale je jižní bránou do Deabartu po pevnině. Všichni, kdo přicházejí z Ollienu, procházejí přes území Ai Hear. Příjmy z mýt na cestách skrz bažiny jsou také jedním z důležitých zdrojů příjmu pro tento kmen. Kmen domestikoval bažinné kočky, které jsou oblíbeným domácím mazlíčkem. Legenda tvrdí, že kočka Sachlib pomáhala Dwyrovi v boji se salamandrem. Ai Hear jsou také velmi zruční hrnčíři a je vyhlášená jejich keramika, zdobená typickým vlnkovitým vzorem. Muži mají krátké vlasy a kníry, ženy pak přes vlasy často nosí různé závoje či roušky.

 Ai Gogda:

Sídlící na severním okraji království v východně od řeky Laary, jejich hlavním městem je Chavn. Odvozují svůj původ od Airase Nelítostného, který zabil kance, chrlícího oheň. Barvy jsou černá a modrá. Jsou to převážně rybáři a chovatelé skotu a ovcí, tedy velký příjem mají i z prodeje vlny. Na území tohoto kmene se také nacházejí nejlepší sklářské dílny v království. Muži nosí co nejdelší vousy, které si zaplétají a zdobí korálky. Pro ženy je typická hustá ofina a účesy zdobené korálky. Do jejich řeči se nejvíc mísí prvky jazyka národa Vaatar na sever od nich a jejich dialekt je nejhůře srozumitelný pro ostatní kmeny.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *