Magie

Besann či besanna je člověk s vrozeným magickým talentem. Tato schopnost je velice specifická (např. schopnost komunikovat s koňmi, předávat své emoce pomocí písně, porozumět instinktivně charakteru zranění a instinktivně vybrat nejlepší léčbu). Schopnosti se poprvé projevují kolem desátého roku života, jejich síla vrcholí kolem třiceti let, pak nepatrně slábne. Schopnost besanna či besanny nelze nijak získat ani předat. Obecně se soudí, že tento jev je způsoben okolnostmi při narození (např. konstelace hvězd, síla magie v místě narození). Speciálním a častým případem besanny jsou vědmy. Téměř výhradně ženy, mají schopnost předvídat, jakými stezkami se může ubírat budoucnost. Jejich prokletím je, že z mnoha možných budoucností nedovedou rozeznat tu, která skutečně nastane, a jakým přesně sledem událostí k ní dojde. Proto nedokáží budoucnost příliš ovlivnit.

Besanny a vědmy, které unavil život mezi lidmi, se sdružují na Ostrově Tkadlen. Prostředky pro obživu získávají zejména tkaním nesmírně cenných látek, o kterých se tvrdí, že mají kouzelné vlastnosti. Říká se, že dokáží poradit v každé strázni, ale zároveň za své rady žádají takovou cenu, že jejich pomoc si dovolí hledat jen naprostý zoufalec.

Dále kolují pověry o laenimh, což jsou duchové přírody. Hrají roli spíše skřítků, pokud je člověk rozzlobí, tropí mu naschvály, pokud si je udobří, přinášejí drobné radosti. V některých místech (zejména v horách) se jim ale přisuzuje moc srovnatelná s bohy.

Každá vesnice má také svůj strom nebo kámen, kde probíhají všechny náboženské obřady. Tato místa mohou nahrazovat dříve používaná obětiště. Dodnes ale lidé občas přinášejí oběti laenimh na stará místa. Principem oběti je napodobit oběť Matky a skrz magii oběti vdechnout život své představě. K usměrnění obětí se používaly figurky, znázorňující požadovaný výsledek (například panáček se zvýrazněnou poraněnou částí těla, která se měla uzdravit, nebo těhotná žena, pokud mělo kouzlo způsobit početí apod.).

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *